Magazinele care vând substanţe etnobotanice vor fi închise cel mult o lună

Conform unui comunicat CityFM, magazinele “de vise” vor funcţiona în continuare, susţin distribuitorii din România, în ciuda Ordonanţei de Urgenţă care interzice comercializarea substanţelor halucinogene. Potrivit distribuitorilor,  magazinele care vând substanţe etnobotanice vor fi închise cel mult o lună, până când vor substanţele aflate acum în afara legii vor fi înlocuite cu altele.

Managerul unuia dintre cele mai mari lanţuri de magazine din România care comercializează astfel de substanţe, Alin Rotaru, a declarat pentru City FM  că în maximum o lună de zile, magazinele sale îşi vor relua activitatea. Substanţele interzise vor fi înlocuite de altele legale, iar produsele nou create vor fi scoase la vânzare.

„Trebuie să vă spun în felul următor: legea este făcută destul de prost. Adică sunt anumite substanţe pe care le găsim de două ori trecute sub o altă denumire, de exemplu. Pentru aproximativ o lună de zile vom închide magazinele. Cam o lună de zile preconizăm noi că va dura până când retragem marfa pe care o avem deja pe piaţă şi să introducem altă marfă. Deci, din punctul nostru de vedere, magazinele noastre vor rămâne în picioare fără nicio fel de problemă”, a declarat Alin Rotaru.

Pe de altă parte, Cristian Bengescu-Bellu, medic specialist la Centrul de Sănătate Mintală Bucureşti, a explicat în exclusivitate pentru City FM care sunt efectele consumului de droguri uşoare şi care este publicul ţintă al comercianţilor de substanţe etnobotanice.  „ Din punctul meu de vedere, ca medic, sunt extraordinar de periculoase, prin faptul că sunt primul pas către o dependenţă. Din păcate, această vânzare de substanţe se adresează grupelor de foarte tineri, ca să zic aşa, adică celor de la 14 la 22,23,24 de ani. Culmea e, că nefiind făcute nişte informări ca lumea, ei au convingerea clară că, dacă au fumat o ţigară care le-a dat o stare euforică, se pot lăsa oricând.”

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, adoptată astăzi de Guvern, 27 de substanţe şi 9 plante din compoziţia produselor etnobotanice vor fi interzise pe piaţa din România.  Ministerul Sănătăţii spune că vânzătorii de substanţe etnobotanice sunt obligaţi să distrugă produsele  în termen de 10 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: